Sinds 1986 actief in de verspaningsindustrie

 

Spreek een engineer

Historie Icamat

1986

Twee medewerkers van Cincinatti Milacron te Vlaardingen, H.R. Scheper en E.J. Middendorp, beginnen samen een eigen CNC bedrijf in Gouda dat zich gaat richten op het vervaardigen van onderdelen voor industriële machines. Dit bedrijf gaat “Icamat” heten. De naam Icamat is de afkorting van Industriële CApaciteiten en Mechanische Automatiserings Technology. De eerste CNC freesmachine wordt aangeschaft en de eerste klant zit aan de overkant in dezelfde straat.

1991

Door aanschaf van nog een aantal nieuwe machines is de locatie al gauw te klein en wordt besloten naar nieuwbouw uit te kijken. Het bedrijf heeft zich vervolgens gevestigd in Moerkapelle. Hier werd een bedrijfspand gehuurd op een klein industrieterrein. Vanuit Moerkapelle groeit Icamat gestaag en werkt voor steeds meer branches, waaronder petrochemie, bodemonderzoek en de automotive industrie, en klanten als een kwalitatief goede en betrouwbare partner. In Moerkapelle is Icamat uitgegroeid tot 12 machines en 15 medewerkers. In 1995 behaalt Icamat het certificaat “ISO 9002:1994”.

2000

De zaken gaan voortvarend en de directie van Icamat besluit een eigen pand te laten bouwen op bedrijventerrein “de Coenecoop” te Waddinxveen. Vanuit dit zeer moderne pand dat van alle gemakken is voorzien gaat Icamat zich meer richten op automatisering in de vorm van stafaanvoer en robotisering. De robot wordt in eerste instantie ingezet voor het vervaardigen van CPT tubes voor bodemonderzoek. Hieruit volgt een gedeeltelijke overname van het bedrijf Geomil b.v. uit Alphen a/d Rijn. Ook wordt er vlak voor de volgende verhuizing geïnvesteerd in een 3D meetmachine. Icamat groeit uit naar 25 medewerkers en 24 machines.

2008

Het bedrijfspand in Waddinxveen wordt wederom door de groei van klanten en machines te klein. Er wordt opnieuw besloten om een nieuw, twee keer zo groot, pand te laten bouwen op bedrijventerrein “Gouwepark” te Moordrecht. Vanuit hier is Icamat klaar voor de toekomst, waarbij ook verdere investeringen voor automatisering en robotisering worden doorgevoerd. Direct na deze verhuizing volgt de crisis en Icamat zit een aantal jaren in zwaar weer. Doordat goede reserves zijn opgebouwd hebben we de crisis toen weten te doorstaan. Hierna worden meerdere multi task machines, waaronder twee horizontale OKK bewerkingscentra in combinatie met een Fastems Palletsysteem, aangeschaft.

2017

Januari 2017 wordt Icamat b.v. overgenomen door 2 ondernemers P. Verwater en P. Goedvolk. Zij willen de verdere groei van Icamat de komende jaren gaan realiseren. Op dit moment heeft het bedrijf 27 CNC machines waaronder 3 robots, 3 multi-task machines en een 5 assige machine. Ook is een speciale CAD/CAM afdeling gerealiseerd om offline programmeren volgens het “LEAN”-principe te gaan opstarten. Icamat is inmiddels in het bezit van het certificaat “ISO 9001:2008” en het certificaat “HERWAARMERKEN”. Met dit laatste certificaat is Icamat bevoegd voor het overstempelen van chargenummers in materialen waaraan materiaalcertificaten zijn gekoppeld.